Minder symptomen van de ziekte van Parkinson dankzij sport


Accueil > Blog > Nieuws

Catégorie Nieuws
Minder symptomen van de ziekte van Parkinson dankzij sport
Minder symptomen van de ziekte van Parkinson dankzij sport

Op 11 april jongstleden was het Wereld Parkinson Dag.Een dag waarop er wereldwijd extra aandacht wordt gevraagd voor de ziekte van Parkinson.  Het is de geboortedag van de Engelse arts James Parkinson (1755-1824), die als eerste over de symptomen van de ziekte schreef. De Wereld Parkinson Dag is een goed moment om in te zoomen op dingen die een Parkinsonpatiënt, ondanks zijn of haar beperkingen, allemaal nog kan. Sporten is bijvoorbeeld een heel geschikt om uw gedachten af ​​te leiden, in het reine te komen met uw lichaam en aan uw motoriek te werken.

 

De ziekte van Parkinson is een bewegingsstoornis. Automatische bewegingen worden langzamer, kleiner en verlopen steeds minder soepel. Hoe complexer de beweging, hoe moeilijker deze op den duur wordt. Toch is bewegen juist een hele goede manier om de ziekte te vertragen en onder controle te houden. Bewegen stimuleert namelijk de aanmaak van dopamine in de hersenen. En dopamine is nu precies het stofje dat het lichaam nodig heeft om de bewegingsspieren aan te sturen. Personen die lijden aan de ziekte van Parkinson komen dopamine tekort. Om deze reden is het heel goed en belangrijk voor parkinsonpatiënten om te (blijven) sporten.

 

Wat zijn de voordelen van sport bij de ziekte van Parkinson?

Beweging helpt zowel motorische als niet-motorische symptomen van de ziekte te verminderen. Denk aan evenwichtsproblemen en een verminderde wendbaarheid. Ook kunnen parkinsonpatiënten met behulp van specifieke oefeningen leren hoe ze kunnen voorkomen dat zij vallen of hoe ze kunnen omgaan met lastige verschijnselen zoals ‘freezing’. Bij ‘freezing’ blokkeert de patiënt plotseling tijdens het lopen en komt even niet verder. Bovendien heeft lichaamsbeweging een positieve invloed op veel voorkomende symptomen van de ziekte: zoalsobstipatie, slaapproblemen en depressie.   

Helaas is de drempel om te gaan sporten vaak hoog voor parkinsonpatiënten. Vanwege motorische beperkingen en depressieve gevoelens zijn ze vaak bang of niet gemotiveerd om te sporten. Dat is jammer, want er zijn nog heel wat sportieve activiteiten mogelijk: thuis, buiten de deur of in een woonzorginstelling in de buurt. Voor parkinsonpatiënten worden er speciale trainingen georganiseerd bij bijvoorbeeld sportclubs en woonzorgcentra.

Wat zijn sporten waar mensen met de ziekte van Parkinson baat bij hebben ?

We noemen er een paar op:

Tai Chi en yoga : Tai Chi en Yoga zijn activiteiten die uitermate geschikt zijn voor parkinsonpatiënten. Om opnieuw controle te krijgen over een beweging is het voor hen van belang om bewuster te bewegen. En dat is precies waar Tai Chi en Yoga zich op richten. Daarnaast is het mooie van deze bewegingsleer dat de oefeningen die worden gedaan, zich zowel richten op de geestelijke als fysieke gezondheid van de deelnemer. De oefeningen helpen onder andere om de spieren te versterken, het lichaam in balans te houden en te ontspannen.

Dansen : Dansen is een goede manier om het evenwicht trainen. Daarnaast werkt dansen tegen stijfheid en wordt de fijne motoriek geoefend. Muziek geeft daarnaast die extra prikkel om te bewegen. De Amerikaanse choreograaf Mark Morris ontwikkelt al sinds 2001 speciale dansprogramma’s voor parkinsonpatiënten. Inmiddels zijn er ook heel wat zorginstellingen en woonzorgcentra die speciale danslessen organiseren voor mensen die lijden aan een bewegingsstoornis en voor mensen met Parkinson in het bijzonder.

Boksen : Bokstraining helpt de communicatie tussen de spieren en de hersenen te verbeteren. Tijdens deze sport moet de patiënt continu schakelen tussen de hersenen en het lichaam. Het is een goede manier om de wendbaarheid en coördinatie te blijven oefenen. Maar met het boksen trainen parkinsonpatiënten ook hun reactiesnelheid en kracht, aspecten die door de ziekte worden aangetast. De trainingen zijn contactloos, dat wil zeggen dat de patiënten slaan of schoppen tegen bokshandschoenen, trapkussens of bokszakken.

Fietsen : Zelfs als lopen lastig wordt, is fietsen vaak nog mogelijk voor Parkinsonpatiënten. Thuis fietsen op de hometrainer is bijvoorbeeld een veilige manier om in beweging te blijven. Maar veilig fietsen in de buitenlucht behoort zeker ook nog tot de mogelijkheden. Als het fietsen op een normale fiets moeilijk wordt vanwege de symptomen van de ziekte is het mogelijk om een aangepaste fiets te huren of aan te schaffen. Er bestaan zelfs fietsen waarbij handen en benen tegelijkertijd in beweging worden gebracht.

Bij het kiezen van een fysieke activiteit is het belangrijk om niet alleen een veilige manier van sporten te vinden, maar ook om een activiteit te vinden die bij u past. Als u geen plezier beleeft aan een bepaalde sport, dan wordt  het op lange termijn moeilijker  om het sporten op regelmatige basis vol te houden. Een kinesitherapeut kan u helpen bij het vinden en samenstellen van een geschikt oefenprogramma. Ook woonzorgcentra organiseren veel activiteiten voor de bewoners om in beweging te blijven. Hierbij wordt vaak ook rekening gehouden met de mogelijkheden en beperkingen van parkinsonpatiënten.

De adviseurs van Rusthuizen Plus kunnen u vertellen welke woonzorgcentra extra aandacht hebben voor mensen met de ziekte van Parkinson en welke activiteiten zij voor deze bewoners in het bijzonder  organiseren. Wilt u meer informatie over een woonzorgcentrum bij u in de buurt of wilt u tijdens uw zoekproces naar een geschikte woonzorgoplossing, begeleid worden? Aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze adviseurs op telefoonnummer 02 318 13 95.

 

 

Heeft u een rusthuis nodig voor uzelf of uw dierbare?

Welke vorm van woonzorg zoekt u ?
In welke provincie ?
Hoe snel wenst u woonzorg ?
Contactgegevens om informatie over uw selectie te ontvangen :

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035 | Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden | Cookies

Deel dit artikel :



OP zoek naar een woonzorg voor uw familielid?

Beschikbaarheid en prijzen opvragen

Vul dit formulier in en ontvang
alle informatie die je nodig hebt

Vind woonzorg voor ouderen