Hoewel de huidige beschikbare behandelingen gericht zijn op de symptomen van de ziekte van Alzheimer, staat een Amerikaans laboratorium op het punt een medicijn op de markt te brengen dat de verdere ontwikkeling van de ziekte kan vertragen.
Volgens recente studies van de Belgische Stichting Alzheimer Onderzoek lijden er in België 200.000 mensen aan dementie, waaronder 140.000 Alzheimerpatiënten. De ziekte treft 10% van de 65-plussers, waarvan 26% ouder is dan 85 jaar en meer dan 35% ouder is dan 90 jaar. Door de vergrijzing van de bevolking vormt de ziekte van Alzheimer een serieuze zorg voor de Belgische samenleving en voor de rest van de wereld.
Misschien komt het eerste medicijn tegen de ziekte van Alzheimer binnenkort op de Amerikaanse markt. Hiervoor moet het medicijn nog wel de laatste beoordelingsfase doorstaan. Het Amerikaanse laboratorium Biogen dat het geneesmiddel aducanumab ontwikkelde, heeft inmiddels een vergunning aangevraagd bij de Food and Drug Administration (FDA), de Amerikaanse organisatie die de kwaliteit va voedsel en medicijnen controleert. "Als de FDA aducanumab goedkeurt, zou dit medicijn de eerste behandeling zijn die het verloop van de ziekte van Alzheimer aanzienlijk zou kunnen veranderen", verklaart het Amerikaanse laboratorium Biogen in een persbericht van 8 juli 2020 (bron: Sciences et Avenir). Het zal nog ongeveer een jaar duren voordat de FDA definitief groen licht geeft. Dat betekent dat het medicijn in 2021 misschien eindelijk op de markt komt.
Van de vele behandelingen voor de ziekte van Alzheimer die zijn onderzocht, heeft immunotherapie al overtuigend resultaat opgeleverd. Met immunotherapie blaast laboratorium Biogen de discussie over de behandeling van de ziekte van Alzheimer nieuw leven in. Aducanumab is een monoklonaal antilichaam waarvan wordt aangenomen dat het de opbouw van bèta-amyloïd-aggregaten in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer vermindert. Met dit medicijn wordt de neurodegeneratie en de verdere ontwikkeling van de ziekte vertraagd.
De ziekte van Alzheimer manifesteert zich door twee fysiologische kenmerken in de hersenen: de aanwezigheid van seniele plaques en de verstoring en vernietiging van zenuwcellen in de hersenen. Al zijn er al wel bepaalde risicofactoren vastgesteld, we hebben tot op heden nog geen specifieke oorzaak gevonden voor de mechanismen van de ziekte. Seniele plaques bestaan voornamelijk uit amyloïde peptide, (eiwitfragment) dat het lichaam normaal aanmaakt. Deze eiwitfragmenten hebben in geval van de ziekte van Alzheimer de neiging om in de hersenen samen te klonteren en verstrikt te raken in de vorm van seniele plaques. Deze seniele plaques nemen voortdurend in aantal toe. De aangetaste zenuwcellen in de hersenen vormen een wirwar aan fibrillen (zenuwvezels) die zich in de zenuwcellen bevinden.
Uit verschillende klinische onderzoeken en een herbeoordeling van de eerste resultaten van een meer uitgebreide analyse, is gebleken dat de aantasting van de hersencellen van de patiënten die een hoge dosis aducanumab kregen, 23% minder waren aangetast. Het is wel van belang om te weten dat de verkregen resultaten alleen betrekking hebben op patiënten die zich nog in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer bevinden. De resultaten bieden hoop voor onderzoek en behandeling van de ziekte in de toekomst.
De meest kenmerkende symptomen van de ziekte van Alzheimer zijn:
· Geheugenverlies dat voornamelijk betrekking heeft op recentelijk verworven informatie. Vanwege deze eigenaardigheid kan dit symptoom onderscheiden worden van de gewone vergeetachtigheid die ook kan voorkomen als men ouder wordt.
· We zien ook moeilijkheden bij het concentreren, bij het volgen van een plan of een bekend recept, bij het omgaan met cijfers.
· Dagelijkse taken, zowel thuis als op het werk, worden soms niet afgemaakt. Mensen met de ziekte van Alzheimer vergeten bepaalde autoroutes, terwijl ze die vroeger op hun duimpje kenden.
· Het verlies van het begrip van tijd en ruimte is ook een kenmerkend symptoom van de ziekte van Alzheimer. Data, perioden, seizoenen worden voor de patiënten vaak abstracte begrippen. Ze halen locaties door elkaar en vergeten hoe ze op een bepaalde plek zijn terechtgekomen.
· Soms treden er problemen op met het gezichtsvermogen. Patiënten hebben bijvoorbeeld moeite met lezen, met het onderscheiden van kleuren of contrasten, met het inschatten van afstanden. Ze herkennen zichzelf niet meer in de spiegel en denken dat er iemand anders in de kamer is.
· Moeite met spreken. Mensen met de ziekte van Alzheimer zoeken naar hun woorden, halen woorden door elkaar, vinden het moeilijk deel te nemen aan het gesprek, raken de draad kwijt.
· Het verlies van het vermogen om dingen op de juiste manier op te ruimen. Mensen met de ziekte van Alzheimer bewaren voorwerpen vaak op ongebruikelijke plaatsen en weten vervolgens niet meer waar ze de spullen hebben opgeruimd. Ze hebben dagelijks moeite om hun spullen te vinden, kunnen ze kwijtraken zonder zich te kunnen herinneren wat ze ermee hebben gedaan. Ze beschuldigen anderen soms zelfs van diefstal. Pas wel op, want af en toe iets kwijt zijn betekent niet direct dat iemand de ziekte van Alzheimer heeft. Met het ouder worden kan het gebeuren dat we vergeten waar iets hebben neergezet of opgeslagen, maar we weten meestal wel na te gaan wat we ermee hebben gedaan.
· Patiënten kunnen steeds minder goed oordelen, bijvoorbeeld op het gebied van geld. Ze kunnen niet meer inschatten welke uitgaven noodzakelijk zijn en geven soms grote sommen geld uit aan telefonische aanbiedingen. Ze hebben ook de neiging om geen aandacht meer aan hun uiterlijk te besteden en zich niet meer te wassen.
· Mensen met de ziekte van Alzheimer hebben de neiging zich terug te trekken uit het sociale leven en te vergeten wat hun favoriete hobby’s zijn.
· We zien ook stemmings- en persoonlijkheidsveranderingen bij mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. Ze kunnen angstig, depressief, introvert of juist extravert worden.
Sommige ouderdomskenmerken kunnen lijken op de hierboven genoemde symptomen. Ouderdomskenmerken zijn echter vaak voorbijgaand van aard en zijn minder opvallend. In geval van twijfel moet u een arts te raadplegen die kan beslissen om bepaalde onderzoeken uit te voeren om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen.
(Bron: Alzheimer's association)
Bent u zoek naar een woonzorginstelling die optimale zorg biedt aan mensen met de ziekte van Alzheimer? De adviseurs van Rusthuizen Plus staan klaar om u te adviseren en kosteloos te begeleiden bij alle stappen die u moet ondernemen. Neem voor meer informatie contact op via telefoonnummer 02 318 13 95.
Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035
Laatste berichten
OP zoek naar een woonzorg voor uw familielid?
Beschikbaarheid en prijzen opvragen
Vul dit formulier in en ontvang
alle informatie die je nodig hebt
Wij informeren u over het bestaan van de bel-me-niet-lijst.
Vind woonzorg voor ouderen