Een Israëlische firma staat op het punt om oogdruppels op de markt te brengen waarmee mensen met ouderdomsverziendheid weer zonder bril kunnen zien. Ouderdomsverziendheid ofwel presbyopie staat bekend als een van de meest voorkomende oogaandoeningen die aan leeftijd zijn gerelateerd. De Griekse term “presbys” verwijst naar "oude man” of “ouderdom”. Het Israëlische laboratorium Orasis Pharmaceuticals heeft een manier gevonden om de tijd te trotseren dankzij druppels waarmee u weer enkele uren van dichtbij kunt zien.
Presbyopie is geen ziekte maar een natuurlijke en onvermijdelijke achteruitgang van het zicht dichtbij. Het verschijnsel treedt op rond de 40 tot 45 jaar en stabiliseert zich tussen de 60 en 65 jaar. Gezien de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal mensen met ouderdomsverziendheid alleen maar toe. Er zijn dus heel wat mensen die zonder bril niet meer goed een boek, een menu, sms-jes of andere dagelijkse documenten kunnen lezen. Tenzij ze kiezen voor een oogoperatie natuurlijk.
Ouderdomsverziendsheid of presbyopie treedt op als gevolg van natuurlijke veroudering van het oog en meer in het bijzonder van de lens, die flexibiliteit verliest en niet meer kan focussen op nabije objecten. De ooglens kunt u vergelijken met een cameralens, waarmee u het beeld steeds kunt scherpstellen en op alle afstanden correct kunt zien. Vanwege de verstijving van de ooglens bij mensen met ouderdomsverziendheid kunnen de lenzen niet meer scherp worden gesteld om dichtbij te zien.
Het Israëlische bedrijf Orasis Pharmaceutical biedt een innovatieve oplossing voor presbyopie. Met oogdruppels genaamd CSF-1 kan het zicht dichtbij voor enkele uren worden gecorrigeerd. Onlangs werd de tweede testfase succesvol afgerond, en kondigde het bedrijf aan het product te willen gaan uitbrengen op de markt.
166 deelnemers deden mee aan het onderzoek waarbij zowel de veiligheid als de tolerantie van de druppels werden getest. Via het Amerikaanse tijdschrift Forbes zijn we te weten gekomen dat Elad Kedar, CEO van Orasis, erg enthousiast was over de bijzonder positieve resultaten van deze tweede testfase. “De resultaten waren uitstekend, niet alleen op het gebied van werkzaamheid, maar ook met het oog op veiligheid en tolerantie. We gaan dan ook zo snel mogelijk verder met fase 3.”
Kedar legt ook uit dat de bestanddelen die in CSF-1 worden gebruikt, ook al worden toegepast bij andere oogheelkundige behandelingen, maar dat ze in het geval van deze druppels aanzienlijk zijn verdund. We kunnen er dus zeker van zijn dat de druppels effectief zijn, aangezien de werkzaamheid van de actieve bestanddelen al jaren bewezen is.
Na drie jaar onderzoek en klinisch testen zou het product nu eindelijk binnen enkele maanden op de markt moeten komen. Een prachtige manier om de Internationale Dag van het Zicht op 10 oktober te vieren. De druppels moeten twee keer per dag worden toegediend om effectief te blijven, maar het kan een geweldig alternatief zijn voor de bestaande oplossingen. Het is nog de vraag of de druppels veelvuldig gekocht gaan worden door mensen die openstaan voor verandering van mentaliteit en gewoonten. Voor hen die altijd al een hekel aan hun bril hebben gehad of die hun bril telkens kwijt zijn, ligt het antwoord voor de hand.
#beter zicht, #presbyopie, #ouderdomsverziendheid #ouderen
Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035
Laatste berichten
OP zoek naar een woonzorg voor uw familielid?
Beschikbaarheid en prijzen opvragen
Vul dit formulier in en ontvang
alle informatie die je nodig hebt
Wij informeren u over het bestaan van de bel-me-niet-lijst.
Vind woonzorg voor ouderen