Steeds meer woonzorgcentra begrijpen hoe belangrijk dieren zijn in het dagelijkse leven van ouderen. Daarom locaties vaak toe dat nieuwe bewoners hun gezelschapsdieren meenemen. Rusthuizen Plus helpt u bij het vinden van een locatie waar uw huisdier welkom is. Een locatie die aansluit bij uw behoeften, uw budget en die zich bovendien bij u in de buurt bevindt.
In België heeft meer dan één op de vijf huishoudens tenminste één hond, en één op de vier tenminste één kat. Een huisdier biedt meer dan alleen plezier, gezelschap en genegenheid. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het contact met een dier therapeutisch effect heeft op een verscheidenheid aan fysieke en psychologische aandoeningen. Het verzorgen van paarden zou zelfs de symptomen van de ziekte van Alzheimer verlichten …
Een gezelschapsdier biedt oudere mensen de mogelijkheid om voor iemand te zorgen, om zich te vermaken, om dagelijks mee te wandelen en om actief te blijven. Eenzaamheid voorkomen en in beweging blijven, zijn belangrijke manieren om in vorm te blijven. Woonzorginstellingen zijn zich bewust van het belang van een dier voor de fysieke en psychische gezondheid van ouderen. Daarom staan steeds meer locaties de bewoners toe om dieren onder bepaalde voorwaarden te houden.
Dieren worden om meerdere redenen regelmatig ingezet bij activiteiten en bij de behandeling van verschillende doelgroepen. Denk hierbij aan moeilijkheden om te communiceren, gedragsstoornissen, lichamelijke of geestelijke handicaps, kanker of de ziekte van Alzheimer. Het ontbreken van een oordeel en de onvoorwaardelijke genegenheid bij dieren zorgen er bijvoorbeeld voor dat mensen hun verdedigingsmechanismen loslaten en dat emoties vrijkomen. Het helpt de persoon om zijn gevoelens te uiten en zijn problemen bespreekbaar te maken. Ook blijkt het contact met een dier spanning en angst te verminderen.
Onderzoek heeft aangetoond dat het contact met dieren gunstige effecten heeft op het geheugen, de cognitieve vaardigheden en het taalgebruik van ouderen en mensen met de ziekte van Alzheimer. De resultaten zijn zeer overtuigend en laten duidelijke verbeteringen zien. Bovendien ontwikkelen en stimuleren activiteiten met bepaalde dieren de psychomotoriek, de motorische vaardigheden en het gevoel voor tijd en ruimte.Dieren hebben niet alleen een positieve invloed op patiënten, maar bieden ook aan familieleden en mantelzorgers psychologische steun en stimulans.
Therapie met paarden verlicht de psychopathologische symptomen van de ziekte van Alzheimer en helpt veel patiënten in het dagelijkse leven. De wisselwerking tussen het paard en de persoon heeft een positief effect op de emoties van de patiënt. Kenmerken van dementie zoals angsten en depressieve klachten worden minder. Voor deze soort behandelingen worden met name paarden ingezet vanwege hun nieuwsgierige aard en omdat zij graag contact maken met mensen. De behandelingssessies vinden plaats onder toezicht van een therapeut. Deze therapeut begeleidt zowel het contact als het proces, zodat de patiënt er zoveel mogelijk baat bij heeft.
Of het nu gaat om een trouw maatje of om een hulpmiddel, dieren hebben ons net zo hard nodig als wij hen. Vooral bij oudere mensen bieden huisdieren steun, genegenheid en stimulans. Ze helpen om de eenzaamheid te bestrijden. Thuis of in een woonzorgcentrum, de omgang met dieren doet mensen goed.
Rusthuizen Plus helpt families bij het vinden van een woonzorgcentrum of assistentiewoning waar huisdieren welkom zijn. Deze dienst is gratis voor families. Neem contact op met een adviseur Gerontologie via telefoonnummer:
02 318 13 95
Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035
Laatste berichten
OP zoek naar een woonzorg voor uw familielid?
Beschikbaarheid en prijzen opvragen
Vul dit formulier in en ontvang
alle informatie die je nodig hebt
Wij informeren u over het bestaan van de bel-me-niet-lijst.
Vind woonzorg voor ouderen