Als uw naaste lijdt aan de ziekte van Alzheimer moet u deze persoon goed in de gaten houden en met bepaalde dagelijkse moeilijkheden om weten te gaan. Toch blijft het mogelijk om thuis te blijven wonen, dankzij de ontwikkeling van een zorgplan op maat.
De ziekte van Alzheimer komt steeds meer voor. Volgens cijfers van de Belgische Stichting Alzheimer Onderzoek, 200.000 gevallen van dementie gerapporteerd, waaronder 140.000 Alzheimerpatiënten. De ziekte wordt geconstateerd bij 10% van de 65-plussers, bij 26% van de ouderen boven de 85 jaar en bij 35% van de ouderen boven de ouder 90 jaar. Met de vergrijzing van de bevolking is dit een reële zorg voor de Belgische samenleving en voor de rest van de wereld.
Als deze neurodegeneratieve ziekte zich voordoet, vervagen geleidelijk aan niet alleen recente herinneringen, vertrouwde gezichten en het richtingsgevoel, maar wordt ook het dagelijkse leven van een volledige familie verstoord. Het heeft niet alleen invloed op de patiënten, maar ook de familie en de zorgverleners raken er nauw bij betrokken. Partners en kinderen zien beetje bij beetje hun familielid aftakelen en van gedrag veranderen zonder dat ze het begrijpen. Zij zullen nu veel opmerkzamer moeten zijn om de veiligheid te garanderen van de moeder of de vader die hen niet meer herkent en die soms probeert weg te lopen. Huisvesting die niet is aangepast, kan gevaren opleveren voor de patiënt. Er zal bovendien een moment aanbreken dat de familie haar naaste moet gaan voeden, wassen aankleden en verzorgen alsof het een kind is. De ziekte van Alzheimer draait de rollen om en verstoort de relatie tussen verzorger en verzorgde tot op het niveau van intimiteit.
De mate van verlies aan autonomie verschilt erg van persoon tot persoon. Het ontwikkelt zich over het algemeen over een periode van circa tien jaar. Wanneer de ziekte echter vroeg optreedt, vóór de leeftijd van 65 jaar, dan gaat de patiënt vaak al sneller achteruit. Hoewel geheugenverlies, taal-, begrips- en gedragsproblemen het dagelijkse lot is van Alzheimerpatiënten en hun familieleden, is dit op zich niet verontrustends. Waakzaamheid is geboden, maar het is nog steeds mogelijk om thuis te blijven wonen, dankzij de ontwikkeling van een persoonlijk zorgplan:
Zodra de diagnose is gesteld, wordt onmiddellijk een zorgplan opgesteld. Dit is een pakket maatregelen voor de patiënt en zijn of haar familieleden.
De volledige last komt op hem of liever op haar neer, want in twee van de drie gevallen is de echtgenote de mantelzorger. Soms is het de echtgenoot, die in het beste geval hierbij wordt geholpen door zijn kinderen. De mantelzorger zorgt dagelijks voor het welzijn en de veiligheid van zijn of haar familielid met de ziekte van Alzheimer, vooral naarmate de ziekte vordert.
De mantelzorger moet de patiënt voortdurend in het oog houden om te voorkomen dat hij naar buiten gaat of wegloopt. Ook moet de mantelzorger helpen bij de kledingkeuze, het eten en de lichamelijke verzorging. En laten we de emotionele behoeften van de patiënt niet vergeten... De lijst is lang en veel mensen besteden het grootste deel van hun dag aan deze taak. Wanneer de afhankelijkheid toeneemt, wordt het een kwestie van permanente zorg, dag en nacht en 7 dagen per week.
Er zijn ook speciale cursussen voor mantelzorgers die gratis worden aangeboden door de Belgische Alzheimer Liga, een patiëntenvereniging die zich inspant om de kennis van de ziekte te verbeteren om deze daardoor beter te begrijpen. De vereniging organiseert regelmatig hulpgroepen, beschikt over een luister- en infolijn, organiseert begeleiding thuis en workshops en vele andere essentiële diensten om het dagelijkse leven van patiënten en mantelzorgers te verbeteren.
Ziek zijn is één ding. Samenleven met een patiënt is iets anders. De mantelzorger voelt zich vaak machteloos wanneer hij of zij geconfronteerd wordt met zijn of haar partner of ouder die elke dag sneller verandert. De mantelzorger heeft er veel werk aan om de alzheimerpatiënt te helpen met dagelijkse taken. Hoe zorgt u ervoor dat u dit volhoudt?
Het is niet alleen mogelijk, maar bovendien heel goed om intiem te blijven, genegenheid te tonen en teder met elkaar om te gaan… Na de schokkende diagnose ervaren echtparen vaak een moeilijke periode van vervreemding, angst en verminderd libido bij de patiënt. Deze natuurlijke reactie moeten we proberen te voorkomen, want genegenheid is juist heel therapeutisch voor de zieke persoon en zijn of haar partner. Tederheid zorgt voor evenwicht. Later, wanneer de ziekte zich verder ontwikkelt en het moeilijk wordt om via taal contact te maken, dan blijven uitingen van genegenheid, een glimlach, lieve woorden en aanrakingen de belangrijkste manieren om te communiceren.
Neem zo snel mogelijk contact op met de hulpdiensten via het noodnummer 101 en geef hen een omschrijving van uw familielid en zijn of haar kleding.
Soms is de emotionele en lichamelijke last zo zwaar, dat de mantelzorger het niet meer volhoudt. Wanneer Alzheimerpatiënten een kritieke fase bereiken en constante zorg en hulp nodig hebben, is opname in een instelling de beste oplossing voor hun welzijn en veiligheid. Wacht niet totdat de mantelzorger is uitgeput of in een depressie beland met het nemen van deze beslissing. Neem de tijd om eventuele opname voor te bereiden, om het meest geschikte woonzorgcentrum te vinden en om zelfs samen met de zieke persoon locaties te bezoeken zodat hij of zij kan kiezen of in ieder geval het gevoel heeft mee te besluiten. Nauw betrokken mantelzorgers hebben vaak last van schuldgevoelens. Praat hierover met een professional.
Rusthuizen Plus ontvangt dagelijks aanvragen op dit gebied. Onze adviseurs gerontologie zetten zich in om hoogwaardige woonzorginstellingen te vinden die medische en sociale zorg kunnen bieden aan deze alzheimerpatiënten, ook als er spoed bij is. De woonzorgcentra in België zijn erop ingericht om optimale zorg en een ideale leefomgeving te bieden aan gedesoriënteerde bewoners. Ze beschikken over beveiligde gebouwen, specifieke activiteiten en professionele teams die de persoon helpen met alle dagelijkse activiteiten. Woonzorgcentra beschikken vaak over een "Alzheimer Unit" of een "Cantou"-afdeling, waar alles is voorzien voor de opvang en de monitoring van de gedesoriënteerde patiënt:
In sommige woonzorgcentra wonen gedesoriënteerde patiënten tussen de andere bewoners, omdat dit de integratie bevordert. Binnen de klassieke opvangstructuur wordt er dus alles aan gedaan om aan de specifieke behoeften van individuele bewoners te voldoen.
Aarzel niet om gratis contact op te nemen met een van onze adviseurs gerontologie om te kiezen voor de juiste woonzorginstelling en de juiste voorzieningen voor de specifieke behoeften van uw familielid
via telefoonnummer : 03 386 10 97.
Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035
Vind woonzorg voor ouderen