Activiteitenaanbod


Accueil > Woonzorgcentra > Activiteiten in het woonzorgcentrum

De rol van activiteiten in het woonzorgcentrum moet u niet onderschatten. De uitvoering ervan is een integraal onderdeel van het leven in de zorginstelling. Onder het mom van activiteiten zoals zingen, schilderen of culturele uitstapjes, zijn de activiteiten die worden georganiseerd niets anders dan hulpmiddelen en behandelingen die aansluiten op de achtergrond van de bewoners. Ze zijn bedoeld om de cognitieve vaardigheden en de ontwikkeling van vriendschappen en een sociaal-cultureel leven te stimuleren.  

Het belang van activiteiten

Activiteiten in woonzorgcentra bevorderen vooral het sociale contact, de integratie en de communicatie. Er wordt gewerkt vanuit meerdere invalshoeken, met altijd in het achterhoofd de wens om het welzijn van ouderen te verbeteren. De activiteitenbegeleiders die hiervoor zijn opgeleid, zijn altijd op zoek naar therapeutische activiteiten zoals geheugenspelletjes, zang- of poëzieworkshops, therapie met dieren, therapeutische tuinen, seniorengym en zelfs balneotherapie. De begeleiders zorgen ervoor dat de activiteiten aansluiten op de persoonlijke doelstellingen van elke bewoner en dat de bewoners deelnemen aan het sociale leven. Zo is aangetoond dat kunsttherapie een positieve uitwerking heeft op ouderen, hulpbehoevende personen en zelfs dementerende ouderen met bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer. Terwijl de bewoners fijne en gezellige momenten met elkaar beleven, oefenen zij hun vaardigheden, stellen zij zich open voor anderen en doorbreken ze verschillende barrières. Creatieve workshops zijn bijzonder effectief om agressief gedrag bij Alzheimerpatiënten tot bedaring te brengen en hen in staat te stellen deel te nemen aan activiteiten.

De therapeutische tuin

Diverse woonzorgcentra beschikken over een therapeutische tuin. Dit is een echte meerwaarde gezien de gezondheidsvoordelen voor ouderen, of ze nu zelfstandig, afhankelijk of gedesoriënteerd zijn. De therapeutische tuin maakt het mogelijk om de natuur op te zoeken, om de lichamelijke en cognitieve vaardigheden van de bewoners te ontwikkelen en om hen meer te laten bewegen. De inrichting van de therapeutische tuin is goed doordacht en aangepast aan verschillende aandoeningen en handicaps. Bewoners kunnen hier bewegen en hun zintuigen blijven prikkelen, ondanks hun lichamelijke of geestelijke handicap. De tuin is zodanig aangelegd dat bewoners er zich gemakkelijk kunnen verplaatsen en dat alzheimerpatiënten er zich beter kunnen oriënteren. En zo zijn er nog vele andere criteria waar rekening mee wordt gehouden, met de bewoner als uitgangspunt zodat iedereen er op zijn manier gebruik van kan maken.

Wat is een Snoezelruimte?

Vind een Rusthuis in België

Snoezelruimtes zijn ruimtes waarin de zintuigen worden geprikkeld. De bewoners komen hier één of meerdere keren per week onder begeleiding van het verplegend personeel. In deze ruimtes wordt gebruik gemaakt van lichttherapie, wat voor de patiënten verkwikkend werkt. Het is zelfs bewezen dat blootstelling aan natuurlijk licht een vermoeid lichaam speciale energie geeft. Behalve bij invaliditeit of ziekte, worden deze ‘snoezelsessies’ daarom ook aanbevolen om het lichaam te versterken en om bewoners persoonlijke aandacht te bieden.

Bovendien stellen de sessies patiënten met verschillende aandoeningen in staat om op een prettige manier contact te maken met de buitenwereld en plezier te beleven, ondanks de handicap die hen dagelijks in de weg staat en die moeilijk te accepteren is. Zelfs als een patiënt met de ziekte van Alzheimer niet meer kan praten, lopen, onthouden ..., kan hij nog steeds voelen. Op deze zekerheid is het Snoezelen gebaseerd.

Het ‘snoezelen’ is bijzonder geschikt voor mensen met meervoudige beperkingen, net als voor bepaalde pathologieën. Denk hierbij aan: een verstandelijke beperking, het syndroom van Down, gedragsstoornissen, de ziekte van Alzheimer, dementie, autisme en orale, visuele en/of auditieve beperkingen. Snoezelruimtes beschikken over een specifieke inrichting, zoals zuilen met bellen of (gel)ballen, zonneprojectoren, lichtgevende optische vezels, geluidsapparatuur, bepaalde objecten van schuim (matrassen of kussens), aromatherapie, tactiele tegels, zithoeken voor ontspanning en massage.

Het leven in een woonzorgcentrum

Elk woonzorgcentrum biedt een breed scala aan activiteiten aan. Deze activiteiten verschillen per locatie. Het is wel belangrijk om na te gaan of de activiteiten ook geschikt zijn voor ouderen met bepaalde handicaps. De activiteiten zijn erop gericht om de cognitieve vaardigheden van de bewoners te stimuleren. Deze activiteiten helpen vaak het ontstaan ​​van dementie of seniliteit te voorkomen of uit te stellen.

De sociale activiteiten zijn op zichzelf staande therapeutische activiteiten. Het moedigt ouderen aan om deel te blijven uitmaken van het sociale leven. Met andere woorden: om hun identiteit te behouden en van het leven te genieten. Dit is dan ook de échte uitdaging voor de hulpverleners: doelstellingen bereiken door middel van een reeks begeleidende activiteiten.

Heeft u een rusthuis nodig voor uzelf of uw dierbare?

Welke vorm van woonzorg zoekt u ?
In welke provincie ?
Hoe snel wenst u woonzorg ?
Contactgegevens om informatie over uw selectie te ontvangen :

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035 | Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden | Cookies

Vind woonzorg voor ouderen