Wat is een “snoezelruimte” in een woonzorgcentrum?


Welkom > Woonzorgcentra > Woonzorgcentra in België > Woonzorgcentra in België

Het zogenaamde “snoezelen” is ontwikkeld in Nederland en combineert het prikkelen van de zintuigen met ontspanning. Steeds meer woonzorgcentra beschikken over snoezelruimtes. Het zijn ruimtes waar het innovatieve concept van het snoezelen in de praktijk wordt gebracht. De snoezelruimte is een ontspannende en rustgevende omgeving waar tegelijkertijd de zintuigen worden geactiveerd. Het snoezelen heeft een positieve uitwerking op de stemming en het gedrag van mensen met verschillende ziektebeelden, maar dat niet alleen. Wat zijn snoezelruimtes precies? Wat zijn de voordelen voor bewoners en hoe gaat een snoezelsessie in zijn werk?  

Wat is “Snoezelen” precies? 

Het snoezelen is in de jaren zeventig ontwikkeld door twee Nederlandse psychologen en de werkzaamheid ervan is al lange tijd bewezen bij de aanpak van problemen met betrekking tot handicaps en meervoudige beperkingen. Het wordt nu op grote schaal toegepast als niet-medicamenteuze therapie in de gerontologie, maar ook in de psychiatrie en bij jonge kinderen. Tijdens begeleide sessies en in een speciaal ingerichte omgeving bouwt de hulpverlener een vertrouwensband op met de behandelde persoon. Door de vijf zintuigen te stimuleren, richten de sessies zich op positieve, zintuiglijke ervaringen voor therapeutische doeleinden. Via de zintuiglijke beleving heeft het snoezelen invloed op het geestelijke en lichamelijke welzijn van de persoon. Gedragsproblemen, leer- en communicatieproblemen maar ook gebrek aan energie, tijdelijke angst en depressie worden verlicht dankzij de sessies in de snoezelruimte.

Wat zijn de voordelen van snoezelruimtes in woonzorgcentra?

 

De snoezelruimte is een ruimte voor zintuiglijke activiteiten waar de persoon één of meerdere keren per week naartoe gaat, begeleid door het verplegende personeel van de instelling.In de ruimte wordt gebruik gemaakt van lichttherapielampen die een weldadige invloed hebben op de persoon die de sessie ondergaat. Het is inderdaad bewezen dat blootstelling aan natuurlijk licht een verzwakt lichaam weer kracht geeft. De snoezelsessies worden daarom niet alleen aangeraden bij bepaalde handicaps of aandoeningen, maar worden ook aanbevolen om het lichaam te versterken en de bewoners van de woonzorgcentra een weldadig moment voor zichzelf aan te bieden.

 

Bovendien stellen de sessies bewoners met verschillende ziektebeelden in staat om op een aangename manier contact te maken met de buitenwereld en zich prettig te voelen, waarbij zij hun handicap eventjes kunnen vergeten. Een patiënt met de ziekte van Alzheimer die niet meer kan praten, lopen, onthouden ... kan immers nog steeds voelen. Dit is precies de wetenschap waarop het snoezelen is gebaseerd.De therapie is bijzonder geschikt voor personen met een meervoudige handicap en voor mensen met bepaalde belemmeringen zoals een verstandelijke beperking, het syndroom van Down, gedragsstoornissen, de ziekte van Alzheimer, dementie, autisme en spraak-, zicht- of gehoorbeperkingen.

 

Het verplegend personeel van de woonzorgcentra met een snoezelruimte nemen inderdaad een positieve ontwikkeling bij de mensen waar, met name bij Alzheimerpatiënten. Ze merken dat de mensen minder agressief worden en zich geleidelijk openstellen voor de buitenwereld. Er ontstaat een sterke band tussen de patiënt en de hulpverlener. Op deze manier kan de persoon met de ziekte van Alzheimer tijdens de duur van een sessie zijn hulpbehoevendheid en dementie even vergeten. Hij of zij kan zich even terugtrekken in een cocon, omgeven door stralende en rustgevende kleuren, vrolijke melodieën en aangename prikkels.

 

Hoe gaat een sessie in de snoezelruimte te werk?

 

Naast het positieve effect dat de speciale verlichting op hen heeft, doen bezoekers van de snoezelruimtes prikkelende, zintuiglijke indrukken op. Het licht wordt begeleid door muziek, spelletjes, trillingen ... Deze stimuli kunnen achtereenvolgens of gelijktijdig worden ingezet. In de Snoezelruimte wordt gewerkt met gedimde verlichting en lichtveranderingen om het gezichtsvermogen te stimuleren. Het rustgevende achtergrondgeluid en de zachte muziek prikkelen het gehoor. Daarnaast wordt het reukvermogen geactiveerd door het gebruik van etherische oliën en de verspreiding van geuren. Om de tastzin te stimuleren, liggen er ten slotte verschillende materialen in de ruimte die de mensen kunnen vastpakken en voelen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat niet alleen het stimuleren van de zintuigen, maar ook de combinatie van deze verschillende elementen het gevoel van rust bij ouderen bevordert.De snoezelruimtes beschikken over een speciale inrichting, zoals zuilen met bellen of (gel)ballen, zonneprojectoren, lichtgevende optische vezels, geluidsapparatuur, bepaalde objecten van schuim (matrassen of kussens), aromatherapie, touchscreens, en zithoeken voor ontspanning en massage. Sommige woonzorgcentra voegen andere sensorische objecten toe die met name bewoners met de ziekte van Alzheimer kalmeren en hen comfort, ontspanning en een zelfstandige activiteit te bieden.

 

De begeleiding van ouderen in een woonzorgcentrum

De sessies in de snoezelruimte zijn opgebouwd volgens een programma dat is opgesteld door professionals en wordt aangepast aan de persoonlijke behoeften van de bewoners. De ruimte wordt voor elke sessie anders ingericht, afhankelijk van de patiënt en het stimulatie- of ontspanningsprogramma dat voor hem of haar is voorbereid. De sessies hebben een overduidelijke emotionele en therapeutische werking. Bovendien vormt het snoezelen een onderdeel van het proces van begeleiding, observatie en luisteren naar de bewoner.

 

Wilt u weten of de woonzorgcentra bij u in de buurt over snoezelruimtes beschikken of heeft u andere vragen? De adviseurs van geven u graag antwoord op uw vragen via telefoonnummer  : 02 318 13 95

Heeft u een rusthuis nodig voor uzelf of uw dierbare?

Welke vorm van woonzorg zoekt u ?
In welke provincie ?
Hoe snel wenst u woonzorg ?
Contactgegevens om informatie over uw selectie te ontvangen :

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035 | Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden

Vind woonzorg voor ouderen