Accueil > Woonzorgcentra > Woonzorgcentra in België
Is alles in het werk gesteld om een oudere persoon thuis te laten blijven wonen (mantelzorg, huishoudelijke hulp, thuiszorg enz.)? Is de betrokkene zo afhankelijk van permanente zorg en aandacht geworden dat de familie, ondanks al deze fysieke en financiële inspanningen, er niet meer in slaagt om zijn/haar familielid de ondersteuning te bieden die hij of zij verdient? In dit geval kan het tijd zijn om opname in een gespecialiseerde instelling zoals een woonzorgcentrum te overwegen.
Lees hier meer over het nieuws en de resultaten van de grote schilderwedstrijd. Deze wedstrijd werd voor het tweede opeenvolgende jaar door Rusthuizen Plus georganiseerd in de verschillende woonzorgcentra in België en Frankrijk.
Het zogenaamde “snoezelen” is ontwikkeld in Nederland en combineert het prikkelen van de zintuigen met ontspanning. Steeds meer woonzorgcentra beschikken over snoezelruimtes. Het zijn ruimtes waar het innovatieve concept van het snoezelen in de praktijk wordt gebracht. De snoezelruimte is een ontspannende en rustgevende omgeving waar tegelijkertijd de zintuigen worden geactiveerd. Het snoezelen heeft een positieve uitwerking op de stemming en het gedrag van mensen met verschillende ziektebeelden, maar dat niet alleen. Wat zijn snoezelruimtes precies? Wat zijn de voordelen voor bewoners en hoe gaat een snoezelsessie in zijn werk?
Passende woonzorg kiest u op basis van de gezondheidstoestand en de mate van hulpbehoevendheid van uw familielid. Maar u houdt natuurlijk ook rekening andere fundamentele criteria, zoals de nabijheid van familie, het beschikbare budget, het activiteiten- en dienstenaanbod, de kwaliteit van het zorgteam en de voorkeuren van uw dierbare. Zoekt u een vriendelijke en veilige omgeving of is er sprake van grote hulpbehoevendheid of ziekte? Wat zijn de voorwaarde voor de toewijzing van woonzorg in België?
Om verschillende redenen kan het zijn dat uw familielid niet in staat is om een bepaalde periode alleen thuis te blijven. In dit geval kan het nodig zijn dat hij of zij tijdelijk wordt verzorgd in een woonzorgcentrum. Een centrum voor kortverblijf of een centrum voor herstelverblijf biedt ouderen een huiselijke en veilige omgeving op het moment dat ze dat nodig hebben.
De centra voor dagverzorging in België bieden opvang en begeleiding aan ouderen gedurende de dag. Zo’n centrum biedt partners en mantelzorgers de mogelijkheid om even bij te komen en iets voor zichzelf te doen. En hun dierbaren brengen de dag door in een prettige omgeving waar ze op begeleiding en eventueel zelfs op medische zorg kunnen vertrouwen.
Al hebben veel ouderen de voorkeur voor thuiszorg, toch kan dit na verloop van tijd erg ingewikkeld of zelfs onmogelijk worden. Thuiszorg roept over het algemeen veel vragen op over de kosten en overbelasting van mantelzorgers. Als er sprake is van ziekten zoals Parkinson, Alzheimer of Lewy body dementie dan kan het dagelijkse leven met de patiënt lichamelijk en geestelijk erg zwaar worden. Er zijn steeds meer verenigingen die zorgverleners zoveel mogelijk proberen te informeren en te ondersteunen.
Openbaar of particulier, een woonzorgcentrum moet erkend zijn door het Waalse, Brusselse of Vlaamse Gewest. Iedereen ouder dan 60 jaar kan hier terecht. In deze nieuwe leefomgeving kan de bewoner gebruikmaken van de dagelijkse hulp en hoogwaardige medische en sociale ondersteuning die het centrum biedt. Elke bewoner wordt ondergebracht op een twee- of éénpersoonskamer, eet met de andere bewoners, neemt deel aan de activiteiten en krijgt de medische zorg en opvolging die nodig is.
Ondanks de wens en de middelen die worden ingezet om thuis te kunnen blijven wonen, komt er een moment dat het beter is om te kiezen voor een veilige en levendige omgeving. U kunt namelijk de vaak schadelijke gevolgen van vereenzaming beter voorkomen. Hoe maakt u de juiste keuze uit het aanbod van zorginstellingen? Een woonzorgcentrum of een assistentiewoning? Wat past het beste bij uw situatie?
Om uw familielid te helpen een woonzorgcentrum te vinden dat aansluit bij zijn of haar behoeften, is het belangrijk om de mate van hulpbehoevendheid vast te stellen. In België wordt deze hulpbehoevendheid beoordeeld aan de hand van precieze criteria die in de Katzschaal zijn vastgelegd. Wat is de Katzschaal? Hoe werkt deze beoordeling? Welke stappen moet u ondernemen?
Vind woonzorg voor ouderen